• Οκτώβριος 20, 2018, 05:19:09
• Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
 
Νέα:
Για οποιαδήποτε ανακοίνωση, πληροφορία ή άλλου είδους επικοινωνία σχετική με το ptde.gr-που δεν καλύπτεται ήδη από το site-μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο ptde.gr@gmail.com

Αποστολέας Θέμα: Ελευθερία-Δημοκρατία...υπάρχουν τελικά;  (Αναγνώστηκε 3972 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος fenia

  • Πεμπτάκι!
  • *******
  • Μηνύματα: 1213
Ελευθερία-Δημοκρατία...υπάρχουν τελικά;
« στις: Οκτώβριος 19, 2011, 23:06:59 »
Ήθελα να παραθέσω ένα άρθρο πολύ ενδιαφέρον που διάβασα και δεν βρήκα πουθενά θέμα σ'αυτό το φόρουμ που να διαπραγματεύεται αυτές τις έννοιες,οπότε είπα να το ανοίξω εκ νέου.

Ελευθερία και δημοκρατία.

  Αρχικά,να ξεκαθαρίσουμε ότι η έννοια ελευθερία έχει ταξική ρίζα.Δεν υπάρχει ''γενικώς''.Πρέπει πάντα,όταν μιλάμε για ελευθερία και δημοκρατία,να θέτουμε το ερώτημα για ποια τάξη.
  Όταν η αστική τάξη μιλάει για ''ελευθερία'',εννοεί τη δική της ελευθερία,τη βασισμένη στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής,εννοεί την ελευθερία του αστού να εκμεταλλεύεται ξένη εργασία.Από αυτήν την ελευθερία της αστικής τάξης συνεπάγεται και η ''ελευθερία'' του εργάτη από τα μέσα παραγωγής(ότι δεν έχει κανένα στην ιδιοκτησία του),συνεπάγεται και η ''ελευθερία'' του εκμεταλλευόμενου να παραμένει στο σκοτάδι της ιδεολογικής χειραγώγησης από τους αστούς,''ελεύθερος'' από την επαναστατική προοπτική,''ελεύθερος'' να συνεχίσει να είναι εκμεταλλευόμενος.
  Πόσο ελεύθερος άραγε είναι ο εργαζόμενος που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε περίθαλψη,σε υγεία,σε παιδεία,σε κατοικία,σε κοινωνική ασφάλιση,ακόμα και σε ρεύμα και από πάνω του ζητάνε χαράτσια,για να σωθούν οι πλούσιοι;
  Πόσο ελεύθερος είναι να ιδιοποιηθεί το πρϊόν που ο ίδιος παρήγαγε με τη δουλειά του;Ή να συμμετέχει στο σχεδιασμό της παραγωγής;
  Που βρίσκεται η ελευθερία στον άνεργο να μη βρίσκει δουλειά;
  Η αστική είναι η μόνη ελεύθερη τάξη στον καπιταλισμό,η εργατική τάξη είναι με αλυσίδες,αυτές της μισθωτής εργασίας και της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
  Συνεπώς,είναι πέρα για πέρα αυταπάτη να μιλά κανένας για ''ελευθερία γενικά'' σε μια κοινωνία με ανταγωνιστικές,ταξικές αντιθέσεις,όπου η ελευθερία της άρχουσας τάξης προϋποθέτει τη μία ή την άλλη μορφή σκλαβιάς της εκμεταλλευόμενης τάξης.

Τι ''ισότητα'' έχουν ο αστός και ο εργάτης στην παρούσα δημοκρατία;Στην ουσία των πραγμάτων ο εργάτης έχει την ''ελευθερία'' να ψηφίζει μια φορά κάθε κάμποσα χρόνια για το ποιο τμήμα των ''μεγάλων'' θα τον κυβερνά.
  Το ισχύον σύνταγμα κατοχυρώνει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής,τη μισθωτή εργασία,νομιμοποιεί απολύσεις,βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες.Διασφαλίζει το δικαίωμα στους ανώτερους μπροστά σε ενδεχόμενη όξυνση της ταξικής πάλης να βάλει μπροστά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που διαθέτει.

Τι είναι ελευθερία;
''Ελευθερία είναι να κάνω ό,τι θέλω αρκεί να μη βλάψω την ελευθερία του διπλανού μου''.
Μπορεί όμως η εργατική τάξη να κατακτήσει την ελευθερία της χωρίς να τσακίσει την ελευθερία της αστικής τάξης,που εκμεταλλεύεται ξένη εργασία;Κι αντίστροφα...πώς ο ανώτερος καθορίζει την ελευθερία σου,σε βλάπτει και παρουσιάζει τον εαυτό του ως ηθικολόγο;
'Τί είναι,όμως,ο εαυτός;
Είναι η επιτομή όλων όσα θυμόμαστε.
Γι' αυτό και το τρομακτικό στον θάνατο
δεν είναι η απώλεια του μέλλοντος,
αλλά η απώλεια του παρελθόντος.'

Αποσυνδεδεμένος indianchief

  • Τριτάκι!
  • *****
  • Μηνύματα: 681
Απ: Ελευθερία-Δημοκρατία...υπάρχουν τελικά;
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 20, 2011, 00:16:01 »


"Ο δούλος απελευθερώνεται μόνο υποδουλώνοντας"

Αποσυνδεδεμένος bananakounia

  • Δευτεράκι!
  • ****
  • Μηνύματα: 362
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Ελευθερία-Δημοκρατία...υπάρχουν τελικά;
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 04, 2011, 23:25:08 »
Ευη ειπες κατι πολυ βαθυ τωρα με το οποιο συμφωνω απολυτα.