επειδή διαβασα ότι εισαι στη λωζανη, θα ηθελα να με πληροφορήσεις, πώς είναι η κατασταση. επισης αν, κατά τη γνωμη σου, αξιζει να φυγει καποιος από την ελλαδα, σε περιπτωση που βρει δουλεια εκει. και τελος, ο καιρος εχει μεγαλη διαφορα, δηλ. τωρα κανει κρυο? ευχαριστω προκαταβολικα για την απαντηση σου
Στη Λωζάννη ήμουν σε ένα συνέδριο αλλά φρόντισα να ρωτήσω πληροφορίες. Η ζήτηση για δασκάλους στην Ελβετία γενικά είναι τεράστια. Λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου, οι γονείς κάνουν πολλά παιδιά (3 Μ.Ο.), και επειδή ως γνωστόν αλλάζει η ζωή κτλ, επιθυμούν να τα στείλουν αμέσως σχολείο (παιδικό σταθμό κτλ) και έχουν σε τρελή εκτίμηση τους εκπαιδευτικούς γιατί αυτοί έχουν το κουράγιο και την υπομονή που λείπει από τους γονείς. Η εκτίμηση μεταφράζεται σε μισθό 3000€. Ποσό τεράστιο για Ελλάδα, αλλά για Ελβετία απλώς καλή ζωή χωρίς πολλά πολλά.
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να σου αναγνωριστεί το πτυχίο. Η Ελβετία δεν είναι στην ΕΕ, άρα νομίζω πως δεν υποχρεούται να στο αναγνωρίσει. Όμως μου είπαν πως το κάνουν λόγω έλλειψης. Χρειάζεται όμως πολύ καλή γνώση Γαλλικών ή Γερμανικών ανάλογα με τον τόπο διαμονής. Σε ποσοστό 60% μιλάνε Γερμανικά (Βόρειο Μέρος) και σε 20% Γαλλικά (Νοτιοδυτικά). Εφόσον έχεις πτυχία, κάνεις και διδασκαλίες στην ξένη γλώσσα για να επιβεβαιώσουν ότι ξέρεις όντως. Μπορείς να βρεις δουλειά σε Ευρωπαϊκά Σχολεία (ιδιωτικά δηλαδή).
Από άποψη ζωής, τρελή ακρίβεια, τρελή ασφάλεια, ηρεμία κτλ κτλ. Ακρίβεια σαν ελβετικό ρολόι αλλά και ακριβές τιμές (για μας).
Ο καιρός κλασσικός βόρειος και μισητός. Βροχές, υγρασία. Τώρα που ήμουν είχε καλό καιρό. Τον έλεγαν ηλιόλουστο αλλά για έναν Έλληνα ήταν μάλλον συννεφιασμένος με λίγο ήλιο :Ρ