• Δεκεμβρίου 08, 2019, 18:49:14
• Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
 
Νέα:
Για οποιαδήποτε ανακοίνωση, πληροφορία ή άλλου είδους επικοινωνία σχετική με το ptde.gr-που δεν καλύπτεται ήδη από το site-μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο ptde.gr@gmail.com

Αποστολέας Θέμα: Πρακτική Άσκηση 3ου έτους  (Αναγνώστηκε 10926 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος το κακόMaraki

  • Πρωτάκι!
  • ***
  • Μηνύματα: 201
Πρακτική Άσκηση 3ου έτους
« στις: Μαρτίου 28, 2011, 23:26:32 »
Πριν διαβάσετε το θέμα, έχετε υπόψιν τα εξής:

-Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 τα μαθήματα Διδακτική Μεθοδολογία και Πράξη Ι και ΙΙ μετονομάζονται σε "Γενικές αρχές και στρατηγικές διδασκαλίας και πρακτική άσκηση" και "Διαχείριση της σχολικής τάξης και πρακτική άσκηση" αντίστοιχα
-Διδάσκοντες είναι ο κύριος Βρεττός και ο κύριος Μπαμπάλης.


Οι τριτοετείς φοιτητές, στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους και πριν τις δηλώσεις μαθημάτων, χωρίζονται στο τμήμα του κυρίου Μπαμπάλη και του κυρίου Βρεττού με έναν από τους οποίους θα παρακολουθούν τα μαθήματα σε όλη τη διάρκεια του τρίτου έτους.


Το μάθημα χωρίζεται σε θεωρητικό μέρος που διδάσκεται όπως όλα τα μαθήματα της σχολής και πρακτικό μέρος. Το πρακτικό μέρος του μαθήματος γίνεται με παρακολούθηση σε επιλεγμένα δημοτικά σχολεία της Αττικής και με την εκπόνηση εργασίας η οποία θα καθορίσει και την βαθμολογία του μαθήματος  μαζί με την βαθμολογία στην εξέταση.Η παρακολούθηση σε σχολείο είναι υποχρεωτική (ωστόσο, υποχρεωτική δεν είναι η παρακολούθηση του θεωρητικού μαθήματος).

Από κάθε καθηγητή δίνεται μια λίστα με δημοτικά σχολεία και οι φοιτητές επιλέγουν σε ποιο από αυτά επιθυμούν να παρακολουθούν μια φορά την εβδομάδα. Για κάθε σχολείο υπάρχουν συγκεκριμένες αριθμητικά θέσεις και σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει κι από ένας υπεύθυνος-βοηθός του καθηγητή που καθοδηγεί την ομάδα.

Πολύ σημαντικό κομμάτι του μαθήματος, αποτελεί η υποχρεωτική εργασία την οποία ο φοιτητής μπορεί να παραδώσει και στο τέταρτο έτος. Η εργασία αυτή έχει τη μορφή της πτυχιακής εργασίας (έχει επιστημονικό υπόβαθρο δηλαδή) αλλά δεν μετράει στην βαθμολογία του πτυχίου παρά μόνο στην βαθμολογία του συγκεκριμένου μαθήματος. Η εργασία χωρίζεται σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό αντλείται από προτεινόμενη

Κάθε φορά που οι φοιτητές θα παρακολουθούν το μάθημα στο σχολείο τους, θα συμπληρώνουν τις λεγόμενες "Κλείδες" ανάλογα με το θέμα της εργασίας τους. Πρόκειται για φύλλα παρατήρησης που περιέχουν διάφορες παραμέτρους, σύμβολα, ερωτήσεις κτλ κτλ και είναι διαφορετικές για κάθε θέμα εργασίας. Άλλες είναι εύκολες στη συμπλήρωση, άλλες δύσκολες. Ο υπεύθυνος του σχολείου θα σας βοηθήσει στη συμπλήρωση. Ευτυχώς θα έχετε βιβλία εγκαίρως και θα μπορείτε να βοηθήσετε και σεις τον εαυτό σας.

Οι κλείδες θα αποτελέσουν το δεύτερο κομμάτι της εργασίας σας, αυτό του πρακτικού μέρους που θα επιβεβαιώσει, εδραιώσει ή αναιρέσει το θεωρητικό μέρος της.

Οι εργασίες ανατίθενται σε διμελείς ομάδες και σπανιότερα σε μονομελή ομάδα. Οι φοιτητές που θέλουν να συνεργαστούν στην εκπόνηση της εργασίας να φροντίσουν να δηλώσουν το ίδιο σχολείο.

Ειδικότερα για τον κύριο Μπαμπάλη:

Η παρακολούθηση του θεωρητικού μαθήματος και πάλι δεν είναι υποχρεωτική αλλά σπάνια δίνονται πριμοδοτικές εργασίες.

Σχετικά με τις πρακτικές στα σχολεία,αυτές χωρίζονται σε δύο "κατηγορίες" ανάλογα με το εξάμηνο.Στο χειμερινό εξάμηνο,οι φοιτητές παρακολουθούν μάθημα μέσα σε τάξεις του σχολείου που έχουν δηλώσει.Προς το τέλος του εξαμήνου,τους δίνονται φύλλα παρατήρησης τα οποία συμπληρώνουν οι φοιτητές με βάση αυτά που παρατηρούν μέσα στην τάξη κατά τη διάρεκια της διδασκαλίας και είναι σχετικά με το θέμα της εργασίας που έχουν επιλέξει.

Στο εαρινό εξάμηνο οι φοιτητές κάνουν οι ίδιοι διδασκαλίες σε διάφορα τμήματα σε όλες τις τάξεις.Πρέπει να συμπληρώσουν 10 ώρες διδασκαλίας-το δίωρο της Γλώσσας μετράει για μία ώρα διδασκαλίας.(δεν ξέρω αν με τα τωρινά δεδομένα θα λιγοστέψουν οι ώρες..)Πριν από κάθε διδασκαλία,πρέπει να έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο διδασκαλίας(τους το δίνει ο υπεύθυνος),το οποίο θα τους καθοδηγεί στο να κάνουν το μάθημά τους.Η διδασκαλία συνήθως δεν γίνεται παρουσία του δασκάλου,αλλά αυτό εξαρτάται από τον ίδιο το δάσκαλο.

Αναφορικά με τις εργασίες,στην πρώτη επίσκεψη που θα κάνουν οι φοιτητές στο σχολείο,τους δίνεται μια λίστα με θέματα εργασιών από τα οποία διαλέγουν όποιο θέλουν.(υπάρχουν βέβαια και κάποιοι περιορισμοί στον αριθμό των ομάδων που μπορούν αν αναλάβουν κάθε θέμα)

Στο χειμερινό εξάμηνο,γίνεται το πρώτο σκέλος της εργασίας,που στηρίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα,είναι δηλαδή θεωρητικό.
Στο εαρινό εξάμηνο,γίνεται το πρακτικό κομμάτι της εργασίας,η έρευνα.Εδώ χρησιμεύουν τα φύλλα παρατήρησης που συμπληρώνουν οι φοιτητές στις παρακολουθήσεις τους,καθώς και κάποια ερωτηματολόγια που μοιράζονται στους δασκάλους της καθε τάξης και αφορούν την εκάστοτε εργασία.(τα ερωτηματολόγια μπορούν να δοθούν και σε δασκάλους άλλων σχολείων)

Η εργασία,μπορεί να παραδοθεί και το Σεπτέμβρη ή στο 4ο έτος..

Τέλος,να πω για τις ομάδες.Στις παρακολουθήσεις,οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες των δύο ατόμων,ενώ την εργασία αναλαμβάνουν να κάνουν δύο άτομα ή και ένας μόνος του.

Για τα παραπάνω θα σας ενημερώσει βέβαια και ο υπεύθυνός σας....
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 19, 2015, 15:02:22 από λιβελούλα »
"Quod Me Nutrit, Me Destruit"

Αποσυνδεδεμένος λιβελούλα

  • Συντονιστής
  • Τεταρτάκι!
  • *****
  • Μηνύματα: 913
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Πρακτική Άσκηση 3ου έτους
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 30, 2016, 01:49:10 »
Για την πρακτική άσκηση των φοιτητών υπάρχει το γραφείο πρακτικής άσκησης στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι 3οετείς και 4οετείς φοιτητές:
Αυτό βρίσκεται στη Ναυαρίνου 13Α στον 1ο όροφο (απέναντι από την αίθουσα ΑΔ).

Τηλ: 2103688062
Email: praskisi@primedu.uoa.gr
Άμμος ήτανε προτού γυαλί να γίνει...